Meksykański Imprezowy Dip Warstwowy

  • wyświetlono: 424 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pomysł na imprezową przekąskę.

codziennikkulinarny
  • 60min

Składniki

- posiekany szczypiorek (garść)
- ok. 100 g startego złótego sera (np. Cheddar)
- trochę posiekanych czarnych oliwek
- nachosy lub czipsy z tortilli
- 5 łyżek gęstej śmietany

Plus składniki na pastę z fasoli, guacamole i pico de gallo podane poniżej.

1. Na pastę z czarnej fasoli potrzeba:

- 1 puszka czarnej fasoli (zalewę odlewamy i fasolę odcedzamy na durszlaku)
- 2 łyżki oliwy
- 2 małe zielone cebulki ze szczypiorkiem (jeśli ich nie mamy, możemy zastąpić kawałkiem zwykłej cebuli)
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
- pół łyżeczki soli
- szczypta kminku
- sok z połowy limonki
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)

2.Na guacamole do dipu potrzeba:

- 2-3 szt. awokado
- kilka gałązek posiekanej kolendry (najlepsza świeża, ale suszona też się nada)
- 1 papryczka ostra (np. Jalapeno, ale można użyć pół łyżeczki sproszkowanego chili)
- mała ćwiartka czerwonej cebuli pokrojona w kostkę
- kilka kropel soku z limonki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki pomidorowej salsy lub kawałki pokrojonego w kosteczkę pomidora

3. Na pico de gallo potrzeba:

- 1 pikantna papryczka pokrojona w drobną kostkę
- łyżka posiekanej kolendry (świeżej lub zproszkowanej)
- ćwiartka cebuli białej pokrojonej w drobną kostkę
- 2 pomidory (np. Malinowe lub śliwkowe, ale każda odmiana będzie dobra jeśli nie mamy innej)

Sposób przygotowania przepisu:

Meksykański Imprezowy Dip Warstwowy

  • 1. Zaczynamy od zrobienia kolejno pasty z czarnej fasoli, guacamole, i salsy pico de gallo.
  • 2. Przygotowujemy paste z czarnej fasoli. Przyprawy podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażoną cebulkę wraz z przyprawami do blendera, dodajemy jogurt lub śmietanę sok z limonki i fasolę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

  • 3. Przygotowujemy guacamole. Awokado rozdrabniamy. Dodajemy posiekaną kolendrę, papryczkę, cebulę, sól, pieprz i salsę pomidorową lub pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko mieszamy aż do uzyskanai jednolitej masy.
  • 4. Podobnie jak z guacamole wszystkie składniki mieszamy i skrapiamy sokiem z limonki.

  • 5. Kiedy warstwy mamy już przygotowane układamy kolejno:

    1. Dip z czarnej fasoli
    2. 4 łyżki gęstej kwaskowej śmietany
    3. Guacamole
    4. Pomidorowa salsa (lub pokrojone drobno pomidory)
    5. Warstwa startego żółtego sera (zostawmy trochę na udekorowanie góry)
    6. Warstwa mieszanki pico de gallo

  • 6. Na sam koniec dekorujemy oliwkami, pozostałym serem, szczypiorkiem, kolendrą.

Porady

Dip przygotujmy w dzień podania, bo wtedy jest najlepszy. Można schładzać przez kilka godzin w lodówce. Podajemy z nachosami lub chipsami z tortilli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

imprezakuchnia meksykańskasylwesterprzekąski na imprezędip imprezowydip warstwowypico de gallo

Komentarze

Podobne przepisy

przekąski

Dodane przez: Mariola123

PRZEKĄSKI IMPREZOWE NA ZIMNO

Przekąski imprezowe sprawdzają...

Imprezowe kanapeczki

Dodane przez: MonikaW

Imprezowe kanapeczki

Szybkie kanapeczki sprawdzą się...

koreczki

Dodane przez: CattiBrie

Koreczki imprezowe

Powstały na szybko z kilku dostępnych...

Dip koperkowy

Dodane przez: Paulina16621

Dip koperkowy

Rewelacyjny do pizzy, ziemniaków...

koreczki imprezowe

Dodane przez: Maggi79

KORECZKI IMPREZOWE

Prosta , szybka i smaczna przekąska...

Jeż.

Dodane przez: Słodko Słodka

Imprezowy Jeż

Wspaniale prezentuje się na każdym...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.