Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą

4.5 (168 ocen)

Zupa jest pyszna.

Składniki:

  • * 2 filety z piersi kurczaka
    * 2 łyżki mąki pszennej
    * 2 łyżeczki kurkumy
    * 1/2 łyżeczki chili w proszku
    * 1 cebula
    * 4 ząbki czosnku
    * 1 łyżka masła
    * 1/2 papryczki chili
    * 2 pomidory
    * 1 puszka kukurydzy
    * 5 szklanek bulionu (wywaru) drobiowego
    * świeża kolendra
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą 1. Piersi kurczaka oczyścić z błonek, pokroić na małe kawałeczki. Doprawić solą, obtoczyć w mieszance mąki, kurkumy i chili w proszku. Odłożyć. Zagotować bulion, kukurydzę z puszki wyłożyć na sitko i przepłukać wodą. Pomidory sparzyć, obrać i zmiksować. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać patelnię, dodać masło, cebulę oraz papryczkę chili. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż cebula będzie szklista, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zwiększyć ogień, dodać piersi kurczaka i obsmażać przez kilka minut. Następnie dodać kukurydzę i pomidory, smażyć razem przez minutę. Wlać 1 szklankę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez kilka minut. Zawartość patelni przełożyć do reszty gorącego bulionu w garnku i zagotować na większym ogniu. Odlać 1 szklankę zupy (bez kurczaka) i zmiksować ją blenderem. Przelać do reszty zupy, zagotować. Zupę podawać posypaną posiekaną kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować