Meksykańska zupa z kukurydzy.

3 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pożywna zupa o ciekawym smaku, idealna dla wegan, wegetarian i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na zupę:
    2 puszki kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    1/2 puszki pomidorów
    2 ziemniaki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 litry bulionu
    1/2 łyżeczki wędzonej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki płatków chili
    sól, pieprz do smaku
    do podania:
    sok z limonki
    świeża kolendra, lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Meksykańska zupa z kukurydzy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, w garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć do zeszklenia.
    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli, podlać niewielką ilością bulionu i smażyć ok. 5 minut, dodać kukurydzę i pomidory z puszki, chwilę razem smażyć. Zalać całość bulionem . Gotować jeszcze ok. 20 minut. Następnie zupę doprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chili.
    Odlać połowę zupy i zmiksować , zmiksowany krem wlać do garnka z resztą zupy, dodać fasolę i wymieszać, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Zupę podawać z posiekaną kolendrą (lub pietruszką) i kilkoma kroplami soku z limonki.

Porady

Jesienią taką zupę proponuję wykonać ze świeżych warzyw. Wtedy potrzebujemy 4 kolby kukurydzy, 200 g fasoli i 2 pomidory. Fasolę gotujemy osobno, a obraną kukurydzę i pomidora smażymy razem z ziemniakami i cebulą. I dalej tak jak powyżej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować