Meksykańska zapiekanka z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ziemniak + mięso mielone – czyli tradycyjny obiad w nowoczesny sposób.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 gram mięsa wieprzowego
    50 dag ziemniaków
    2 cebule
    1 papryka czerwona
    1 papryczka chilii
    3 pomidory
    25 dag startego żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    łyżka suszonego oregano
    sól, pieprz do smaku
    przecier lub koncentrat pomidorowy

Meksykańska zapiekanka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki gotować 10-15 w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w plasterki.
  • 2. Pomidory sparzyć gorącą wodą i pokroić.
  • 3. Cebulę, czosnek, paprykę i pomidory poddusić na małej ilości wody.
  • 4. Dodać mięso mielone, koncentrat i przyprawić.
  • 5. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • 6. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, mięso, ser.
  • 7. Zapiekać pod przykryciem ok. 15 min. w temp. 220 C.
  • 8. Smacznego !

Komentarze

Podobne przepisy