Meksykańska sałatka śledziowa

4.5 (142 ocen)

  • Łatwy

Sałatka o zdecydowanym smaku, dla miłośników śledzi. Na ostro.

  • Łatwy

Składniki:

  • SAŁATKA::
    - filety śledziowe matiasy (ok.0,5kg, + mleko do moczenia matiasów): 6 sztuk
    - kukurydza konserwowa: 0.5 puszki
    - papryka konserwowa: 0.5 puszki
    - ogórki konserwowe: 4 sztuki
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    SOS::
    - przecier pomidorowy (1/3 szklanki): 0.3 szklanki
    - oliwa: 2 łyżki
    - zalewa z konserwowej papryki: 2 łyżki
    - sól, pieprz, mielona ostra papryka (opcjonalnie, do smaku): 0.25 łyżeczki
    DODATKOWO::
    - natka pietruszki (posiekana): 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Papryka konserwowa

Meksykańska sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy zalać mlekiem i odstawić na 2 - 3 godziny lub dłużej do lodówki. Po tym czasie filety odcedzić, lekko odcisnąć i pokroić w wąskie paseczki
  • 2. Do pokrojonych matiasów dodać kukurydzę odcedzoną z puszki.
  • 3. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę i dodać do matiasów.
  • 4. Przygotować SOS: przecier pomidorowy dokładnie wymieszać z oliwą, zalewą z papryki oraz z przyprawami (od naszego smaku zależy ich ilość, szczególnie ostrej papryki).
  • 5. Sos dodać do przygotowanych wcześniej składników, całość wymieszać.
  • 6. Sałatkę przykryć i schłodzić ok. pół godziny przed podaniem.
  • 7. Bezpośrednio przed podaniem sałatkę posypać świeżo posiekaną natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Papryka Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować