Meksykańska miska

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste, łatwe w przygotowaniu i smaczne danie. Idealne na jesienne chłody.

  • 30 min

Składniki:

  • Po dużym strąku czerwonej i zielonej papryki, 1 duża cebula, puszka czerwonej fasolki, puszka kukurydzy konserwowej, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, cukier, słodka papryka, pęczek szczypiorku, 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

Meksykańska miska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę pokroić na kawałki.
    Cebulę obrać i pokroić na plastry.
    Odsączyć kukurydzę i fasolę.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić paprykę. Smażyć na średnim ogniu ok 10 minut.
    Dodać cebulę i smażyć ok 5 minut.
    Następnie dorzucić fasolę i kukurydzę.
    Dolać bulion i gotować kolejne 4 minuty.
    Doprawić sosem chili( wg uznania), sola, pieprzem, cukrem i papryką.
  • 3. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem i udekorowane kleksami kwaśnej śmietany i pietruszką.

Porady

Można podawać z ryżem. Kwaśną śmietanę mozna zastąpić jogurtem naturalnym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy