Meksykańska enchilada faszerowana ryżem, kurczakiem, papryką i czerwoną fasolą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Zaproście Meksyk do swojej kuchni:). Dzisiejsza propozycja na danie obiadowe w meksykańskim klimacie jest nie tylko prosta do zrobienia, ale i bardzo sycąca. Zejść dwie takie tortille to wyzwanie:).

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 6 placków tortilli
    2 woreczki ryżu
    2 duże filety z kurczaka
    1 puszka czerwonej fasoli
    2 puszki krojonych pomidorów
    2 czerwone papryki
    2 cebule
    przyprawa do kuchni meksykańskiej
    sól
    olej
    koncentrat pomidorowy
    300g startego żółtego sera
    2 duże świeże pomidory
    1 czerwona cebula
    szczypior
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Meksykańska enchilada faszerowana ryżem, kurczakiem, papryką i czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filet, obsypujemy go przyprawami. Kiedy filet się zarumieni dodajemy paprykę i cebulę, smażymy chwilę po czym dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i pomidory z puszki. Dusimy do całkowitego odparowania wody, przez około 15 minut. Na koniec dodajemy ryż i starty ser (dużą garść zostawiamy do posypania), mieszamy, studzimy.
  • 2. Na placki tortilli Wykładamy farsz, tortillę zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej tortilli smarujemy niewielką ilością koncentratu, posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
  • 3. Pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Solimy, mieszamy. Na talerz wykładamy tortillę, posypujemy świeżymi warzywami i posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Kurczak Papryka Ryż Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować