Marzy Ci się megaburger? Ten domowy przepis jest szybki, prosty i tani, a burger megasycący i megasmaczny!
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
400 g mięsa mielonego wołowego
4 plasterki boczku
2 bułki do burgerów z sezamem
1 duży pomidor
1 czerwona cebula
2 ogórki konserwowe
4 liście sałaty
4 plastry żółtego sera
majonez, ketchup (lub inne sosy, które lubimy)
sól, pieprz
1.BUŁKI MOŻEMY ZROBIĆ SAMI LUB WYKORZYSTAĆ GOTOWE.
Przepis z którego możemy je zrobić jest tutaj:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jajochlebki
Jedyne co musimy zrobić, to posypać je sezamem. :)
Jednak ja skorzystałam z bułek gotowych, które akurat zostały mi po innej imprezie.
2.Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, porcjujemy i formujemy w kształt burgerów.
Pieczemy lub smażymy do uzyskania wybranego stopnia mięsa.
Pod koniec pieczenia nakładamy na wierzch żółty ser i również go przypiekamy.
Osobiście wszystko co robiłam do burgerów piekłam w opiekaczu (https://retro.pewex.pl/479143), więc ciężko odnieść mi się do czasu pieczenia.
3.Bułki przekrawamy, podpiekamy od wewnętrznej strony do zrumieniania.
4.Tak samo postępujemy z boczkiem.
Dobrym patentem, jeśli chcemy pozbyć się tłuszczu, jest pieczenie plasterków na ułożonym w harmonijkę papierze do pieczenia.
Dzięki temu tłuszcz będzie spływał w dół, a plasterki będą ładnie podpiekać się i nie leżeć w tym, co już się wytopiło. Uzyskamy też wtedy bardziej chrupiące kawałki.
5.Tak przygotowane bułki smarujemy majonezem.
Nakładamy liście sałaty.
Polewamy ketchupem i dodajemy przygotowane mięso, na którym rozpuścił się żółty ser.
Nakładamy plasterki pomidorów i ogórków, polewamy ketchupem i nakładamy upieczony bekon.
Przekładamy to pokrojoną w krążki cebulą i przykrywamy bułką, posmarowaną uprzednio majonezem.
Porady
Do burgerów możemy dodać to co najbardziej lubimy, zarówno w kwestii sosów, jak i dodatków.
Komentarze