Mega szarlotka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

W domu wszyscy uwielbiają szarlotkę, najlepiej taką z dużą ilością jabłek. Mimo, że dawałam ich naprawdę dużo, zawsze w pieczeniu gdzieś 'ginęły". Wreszcie postanowiłam "przesadzić" z jabłkami i dałam jabłek aż ponad górny brzeg tortownicy. Udało się, wyszła taka wysoka jak chciałam - 8 cm :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • porcja na tortownicę o średnicy 16,5 cm
    ciasto:
    200 g mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    100 g masła
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    jabłkowe nadzienie:
    1200 g niedużych jabłek
    1/4 szklanka bułki tartej
    2 łyżki cukru
    przyprawa do szarlotki lub 1 płaska łyżeczka cynamonu

    polewa:
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki wody
    2 łyżeczki cukru smak cytrynowy
    kolorowa posypka cukrowa


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Mega szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mega szarlotka 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na dno i boki tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 min. Pozostałe ciasto będzie na wierzch szarlotki.
  • Mega szarlotka 2. jabłkowe nadzienie:
    Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, każdą z nich podzielić wzdłuż na 3 części.
    Bułkę tartą wymieszać z cukrem o przyprawą do szarlotki Delecta, wsypać do jabłek, wymieszać.
    Jabłka ułożyć na podpieczonym cieście i w misce o 1 cm mniejszej od średnicy tortownicy (ok. 15 cm), lekko docisnąć. Miskę przyłożyć dłonią i szybkim ruchem odwrócić, przyłożyć do jabłek w tortownicy, zdjąć miskę. Pozostałe ciasto rozwałkować, ułożyć na wierzchu jabłkowej kopuły. Zbędne brzegi odciąć. Środek ciasta lekko nadciąć, na długość ok. 1 cm.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do lekkiego zrumienienia ciasta, ok. 65 minut. Ostudzić.
  • Mega szarlotka 3. polewa:
    Do kubka wsypać cukier puder i cukier smak cytrynowy, dodać wodę, rozetrzeć łyżką, polać po ostudzonej szarlotce, posypać posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować