Mega czekoladowo

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybki, lekki w sam raz na poobiednią przekąskę

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa:
    1 budyń śmietankowy/ waniliowy
    1/2 litra mleka
    1 kostka margaryny
    2 mleczne czekolady+ 3 łyżki mleka

    warstwa śmietankowa:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    1 galaretka cytrynowa / agrestowa
    wiórki kokosowe
    3 łyżki cukru
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Mega czekoladowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać żółtka, cukier, dokładnie wymieszać. Powoli wmieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 35 min w 180*C. Ostudzić, przekroić na dwa placki.
  • 2. Masa: ugotować budyń na mleku, ostudzić i utrzeć z margaryną. Mleczne czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka. Dodać do reszty masy, ciągle mieszając.
  • 3. Przekrojony biszkopt przełożyć masą czekoladową, przykryć drugim plackiem.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić, dodać tężejącą galaretkę.Wyłożyć na wierzch masła.
  • 5. Masło rozpuścić na patelni, dodać wiórki kokosowe (1oog), przesmażyć do lekko złotego koloru. Posypać wierzch. Smacznego !

Porady

Jak widać na zdjęciu, ja do wierzchniej warstwy wiórków dodałam startą czekoladę (pół tabliczki). Plusy do wyglądu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować