Meduza z jabłkami i ananasem

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię słodkości. Ich przygotowanie sprawia mi wielką przyjemność. Za tym ciastem przepadają i domownicy, i goście.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szkl. mąki
    ● 6 dużych jabłek
    ● 4 jajka
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 1 szkl. posiekanych orzechów
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżeczka sody
    Krem: 3 żółtka
    ● 3 łyżki cukru kryształu
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● kostka margaryny.
    Oraz: 2 galaretki cytrynowe
    ● puszka ananasa w plastrach
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Meduza z jabłkami i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy
    1 szkl. cukru. Białka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy
    żółtka, jabłka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia oraz
    sodę. Mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną
    papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut
    w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Krem: ananasy osączamy.
    Z zalewy, żółtek, cukru
    i mąki gotujemy budyń. Studzimy.
    Ucieramy z margaryną.
    Wykładamy na ciasto.
  • 3. Na kremie układamy plastry
    ananasa. Galaretki przygotowujemy
    według przepisu
    na opakowaniu. Tężejące
    wylewamy na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować