Medaliony z sarny podane z sałatką z duszoną gruszką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wykwintne danie obiadowe gotowe w kilka chwil.

  • 15 min

Składniki:

  • schab z sarny
    łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
    pół łyżeczki gorczycy
    2-3 ziela angielskie
    skruszony liść laurowy
    olej rzepakowy do skropienia mięsa

    sałatka:
    400 g roszponki
    2-3 gruszki
    3-4 łyżki suszonej lub świeżej żurawiny
    3-4 łyżki marynowanej cebulki perłowej
    3 łyżki syropu malinowego
    łyżka octu z czerwonego wina
    rozkruszony goździk
    płatki migdałowe do posypania
    granat do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Medaliony z sarny podane z sałatką z duszoną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy z błon. Kroimy na plastry. Każdy kawałek delikatnie rozpłaszczamy dłonią. Kawałki mięsa skrapiamy olejem i posypujemy roztartymi w moździerzu przyprawami. Mięso odstawiamy na 10-15 minut.
  • 2. W czasie, gdy mięso kruszeje robimy sałatkę. Umytą roszponkę przekładamy do salaterki, posypujemy cebulką perłową. Na patelni układamy obrane plasterki gruszki, posypujemy żurawiną i zalewamy syropem z malin oraz octem winnym. Całość posypujemy rozkruszonym goździkiem. Dusimy około 2-3 minut. Podduszone gruszki i żurawinę wraz z powstałym sosem przekładamy na roszponkę. Sałatkę posypujemy pestkami granatu.
  • 3. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy mięso po 1 minucie z każdej strony.
  • 4. Na talerze wykładamy sałatkę oraz kawałki mięsa, na każdy medalion możemy położyć po wiórku masła. Tak przygotowane mięso proponuję podawać z gotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować