Medaliony z sarny podane z sałatką z duszoną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy z błon. Kroimy na plastry. Każdy kawałek delikatnie rozpłaszczamy dłonią. Kawałki mięsa skrapiamy olejem i posypujemy roztartymi w moździerzu przyprawami. Mięso odstawiamy na 10-15 minut.
2.W czasie, gdy mięso kruszeje robimy sałatkę. Umytą roszponkę przekładamy do salaterki, posypujemy cebulką perłową. Na patelni układamy obrane plasterki gruszki, posypujemy żurawiną i zalewamy syropem z malin oraz octem winnym. Całość posypujemy rozkruszonym goździkiem. Dusimy około 2-3 minut. Podduszone gruszki i żurawinę wraz z powstałym sosem przekładamy na roszponkę. Sałatkę posypujemy pestkami granatu.
3.Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy mięso po 1 minucie z każdej strony.
4.Na talerze wykładamy sałatkę oraz kawałki mięsa, na każdy medalion możemy położyć po wiórku masła. Tak przygotowane mięso proponuję podawać z gotowanymi ziemniakami.
Komentarze