Medaliony z polędwiczek na fasolce szparagowej

4.96 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cała moja rodzina bardzo lubi fasolkę szparagową, więc dania z tym warzywem staram się przyrządzać jak najczęściej. Zajada się nimi nawet 13-letnia wnuczka, która jest niejadkiem.

Składniki:

  • 80 dag mrożonej fasolki szparagowej
    2 polędwiczki wieprzowe
    12 plastrów wędzonego boczku
    4 gałązki tymianku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    cebula
    sól, pieprz
    5 dag masła
    3 dag mąki
    po 1/2 szklanki bulionu i mleka
    10 dag sera pleśniowego typu rokpol
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.96 (208 ocen)

Medaliony z polędwiczek na fasolce szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Medaliony z polędwiczek na fasolce szparagowej 1. Zamrożoną fasolkę wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 5 minut pod przykryciem. Odcedzamy i kroimy na kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy natką.
  • Medaliony z polędwiczek na fasolce szparagowej 2. Zioła siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Dusimy na maśle, oprószamy mąką i zasmażamy. Mieszając, wlewamy bulion i mleko. Wsypujemy tymianek, gotujemy 5 minut. Dodajemy ser pleśniowy i mieszamy, aż się rozpuści. Przyprawiamy. Polędwiczki kroimy w plastry, owijamy boczkiem. Smażymy na oleju 2 minut z każdej strony. Przyprawiamy.
  • Medaliony z polędwiczek na fasolce szparagowej 3. Tłuszcz ze smażenia polędwiczek wlewamy do sosu. Medaliony układamy na fasolce. Polewamy sosem i zapiekamy 30 minut w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować