Cała moja rodzina bardzo lubi fasolkę szparagową, więc dania z tym warzywem staram się przyrządzać jak najczęściej. Zajada się nimi nawet 13-letnia wnuczka, która jest niejadkiem.
Składniki:
80 dag mrożonej fasolki szparagowej
2 polędwiczki wieprzowe
12 plastrów wędzonego boczku
4 gałązki tymianku
1/2 pęczka natki pietruszki
cebula
sól, pieprz
5 dag masła
3 dag mąki
po 1/2 szklanki bulionu i mleka
10 dag sera pleśniowego typu rokpol
3 łyżki oleju
Medaliony z polędwiczek na fasolce szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zamrożoną fasolkę wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 5 minut pod przykryciem. Odcedzamy i kroimy na kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy natką.
2.Zioła siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Dusimy na maśle, oprószamy mąką i zasmażamy. Mieszając, wlewamy bulion i mleko. Wsypujemy tymianek, gotujemy 5 minut. Dodajemy ser pleśniowy i mieszamy, aż się rozpuści. Przyprawiamy. Polędwiczki kroimy w plastry, owijamy boczkiem. Smażymy na oleju 2 minut z każdej strony. Przyprawiamy.
3.Tłuszcz ze smażenia polędwiczek wlewamy do sosu. Medaliony układamy na fasolce. Polewamy sosem i zapiekamy 30 minut w temp. 180 °C.
Komentarze