Medaliony z polędwicy z dynią w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Medaliony z delikatnej polędwicy wieprzowej otulone boczkiem, nadziane dynią. Podałam je w pysznym grzybowym sosie. Obiad zrobicie bardzo szybko, bo polędwica nie wymaga długiej obróbki. Taka jesienna moja propozycja. Zapewniam że wszystkim będzie smakować.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • medaliony:

    1 polędwica wieprzowa
    150 g boczek wędzony plastry
    sól, pieprz
    1/3 łyżeczki zioła prowansalskie
    4 łyżki oleju
    100 g dyni hokkaido

    sos grzybowy:

    30 dkg podgrzybków
    1 cebula
    sól, pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    olej
    150 g śmietany 18 % gęstej
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Medaliony Polędwica

Medaliony z polędwicy z dynią w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Medaliony:

    Polędwice oczyszczam z białej błony. Kroję na kawałki 4 cm. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej i zostawiam w marynacie na godzinę albo dłużej.
    Każdy kawałek mięsa owijam plastrami boczku. Dynię razem ze skórą kroję w małą kostkę. Dynię posypuję solą, pieprzem, dodaję dwie łyżki oliwy, zioła. Układam na wierzchu każdego medalionu. Przekładam do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni wstawiam naczynie. Piekę około 20-25 minut.

    Sos:

    Cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju. Grzyby myję, osuszam, i kroję. Dodaję do cebuli i smażę razem. Śmietanę przekładam do miski, dodaję 100 ml wody, dwie łyżki grzybów i mieszam dokładnie. Przelewam do grzybów i zagotowuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Medaliony po upieczeniu podaję z sosem, posypuję natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować