Medaliony z indyka w płaszczyku ziemniaczanym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Medaliony z indyka przyrządzone w ten sposób są bardzo soczyste i smaczne, dla urozmaicenia zrobiłam je w cieście ziemniaczanym wyszło pysznie. Miały być placki ziemniaczane ale mama podsunęła mi pomysł żeby wykorzystać w taki sposób - nie żałujemy tak nam posmakowały że dziś były znowu na obiad :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 medalionów z indyka

    Ciasto ziemniaczane:
    10 ziemniaków
    6 łyżek mąki pszennej
    2 jajka
    pieprz
    sól

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Medaliony z indyka w płaszczyku ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z indyka oczyścić, umyć i lekko rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy.
  • 2. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy mąkę, jajka oraz sól i pieprz. Mieszamy.
  • smażenie 3. Na patelni rozgrzewamy olej łyżką nakładamy ciasto ziemniaczane jak na placki lekko ugniatamy na płasko i kładziemy po dwa kawałki mięsa ( jak są duże to po jednym) na mięso kładziemy drugą porcję ciasta ziemniaczanego.
  • 4. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Smażymy wolno dlatego żeby placek się nie spalił a mięso w środku nie było surowe.
  • mięso 5. Podajemy z zestawem surówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso Ziemniaki Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.69 (16 ocen)

Zdobywca nagrody

Medaliony z podudzi indyka w sosie cebulowym z pieczarkami

To może cię zainteresować