Medaliony z cukinii nadziewane mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cukinią przygotowaną w ten sposób zaskoczycie nie tylko swoich domowników, ale i odwiedzających Was gości.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa (łopatka wieprzowa, karkówka lub inne preferowane przez Was mięso)
    1 mała cebula
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    5 - 6 plastrów cukinii (po ok. 1,5 cm grubości)
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz

    Panierka:
    mąka
    bułka tarta
    2 jajka
    4 łyżki mleka

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Medaliony z cukinii nadziewane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • plastry cukinii 1. Mięso mielimy. Cebulę siekamy i rumienimy na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy do mięsa, dosypujemy bułkę, przyprawy, dodajemy jajko i wyrabiamy mięso jak na kotlety.
    Plastry cukinii obieramy ze skóry i wydrążamy nasiona, tak by powstały obręcze.
  • medaliony z cukinii 2. Następnie w otwory wkładamy doprawione i wyrobione mięso szczelnie zaklejając wszelkie dziurki.
  • 3. Na osobne talerzyki sypiemy bułkę i mąkę. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Każdy nadziany plaster obtaczamy w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy opanierowane medaliony. Smażymy z obu stron do czasu aż cukinia będzie miękka - najpierw przez chwilę na dużym ogniu, a gdy panierka zacznie przybierać złoty kolor zmniejszamy płomień i dosmażamy do pożądanej miękkości (to samo powtarzamy z drugiej stron).
  • 4. Jeśli chcecie wzbogacić smak potrawy możecie do mięsa dodać posiekane zioła, oliwki albo paprykę.
    Podajemy jako element drugiego dania lub jako samodzielne danie z dodatkiem dowolnej surówki.

Porady

Może się zdarzyć, że podczas panierowania mięso będzie czasem wypadać ze środka, ale nie przejmujcie się, po prostu przenoście medaliony z talerza na talerz łopatką - wtedy powinno się udać :-) Najlepiej jeśli smażąc co jakiś czas będziecie plastry przekładać z jednej strony na drugą - wtedy panierka nie przypali się i będziecie mieli lepszą możliwość kontrolowania miękkości cukinii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować