Medaliony schabowe z cebulowo-serowym farszem

4.5 (143 ocen)

Bardzo kruche i rozpływające się w ustach schabowe w postaci medalionów. Kruchość zawdzięczamy mleku, intensywności nadaje cebula i ostry ser. Idealne na rodzinny obiad czy świąteczne uroczystości!

Składniki:

  • 700 g schabu
    Sól
    Pieprz
    Przyprawa do wieprzowiny
    5 cebul
    5 pieczarek
    100 g żółtego sera (ostrego)
    1,5 szklanki mleka
    1 szklanka bułki tartej
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Medaliony

Medaliony schabowe z cebulowo-serowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na 1 cm plastry. Rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Schabowe zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schab odsączamy z mleka. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Na każdym plastrze (bliżej brzegu) układamy po dużej łyżce cebuli z pieczarkami oraz ser. Zawijamy na pół, spłaszczamy dłońmi tak aby brzegi się zamknęły. Każdy schab moczymy w pozostałym mleku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować