Medaliony ryżowe z sosem z grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić, starannie umyć i pokroić na kawałki, obgotować w posolonej wodzie ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu. Odsączone grzyby, marchewkę pokrojoną w słupki dodać do cebuli, dusić, często mieszając, podlewać wodą. Pod koniec dodać śmietankę wymieszaną z mąką, doprawić solą, pieprzem. Posypać natką pietruszki.
2.Przygotować medaliony. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać ryż, curry, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, mieszać i trzymać na małym ogniu do chwili, aż ryż wchłonie płyn. Odstawić do ostygnięcia. Zetrzeć 3 łyżki żółtego sera, dodać do rozmąconego jajka, doprawić solą i pieprzem, dodać do ryżu, i dokładnie wymieszać. Resztę sera żółtego pokroić w plastry. Z ciasta ryżowego uformować placuszki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Na każdym kotleciku ułożyć plasterek sera. Zapiekać, aż ser się rozpuści. Na wierzch ułożyć podduszoną marchewkę.
Komentarze