Medaliony ryżowe z sosem z grzybów leśnych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Medaliony ryżowe to smaczny dodatek do sosu grzybowego.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    -8-10 grzybów leśnych mieszanych/prawdziwki, podgrzybki,kurki/
    -1/2 szklanki ryżu
    -3 marchewki
    Składnik dodatkowy:
    - 15 dag sera żółtego
    Składniki robocze:
    -2 średnie cebule
    -2 ząbki czosnku
    -2 łyżki masła
    -olej do smażenia
    -100ml śmietanki 30%
    -1 łyżka mąki
    -3/4 szklanki bulionu z kostki
    -1 jajko
    -1/3 łyżeczki curry
    -2 łyżki bułki tartej
    -sól
    -pieprz
    Dekoracja:
    -natka pietruszki
    -sałata
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Medaliony ryżowe z sosem z grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzyby w smietanie 1. Grzyby oczyścić, starannie umyć i pokroić na kawałki, obgotować w posolonej wodzie ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu. Odsączone grzyby, marchewkę pokrojoną w słupki dodać do cebuli, dusić, często mieszając, podlewać wodą. Pod koniec dodać śmietankę wymieszaną z mąką, doprawić solą, pieprzem. Posypać natką pietruszki.
  • Medaliony ryżowe z serem 2. Przygotować medaliony. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać ryż, curry, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, mieszać i trzymać na małym ogniu do chwili, aż ryż wchłonie płyn. Odstawić do ostygnięcia. Zetrzeć 3 łyżki żółtego sera, dodać do rozmąconego jajka, doprawić solą i pieprzem, dodać do ryżu, i dokładnie wymieszać. Resztę sera żółtego pokroić w plastry. Z ciasta ryżowego uformować placuszki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Na każdym kotleciku ułożyć plasterek sera. Zapiekać, aż ser się rozpuści. Na wierzch ułożyć podduszoną marchewkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

To może cię zainteresować