MEATBALLSY Z INDYKA ZAPIEKANE Z SEREM

5 (140 ocen)

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Dawniej było tak, że wszelkiego rodzaju pulpeciki i klopsiki kojarzyły się wielu ze szpitalnym jedzeniem.

Dziś wracają do łask i goszczą w menu najlepszych restauracji.

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mięso z indyka ( świeżo zmielone ) – 500 g
    * ser żółty BURSZTYN – 250 g
    * biała cebula – 1 szt
    * czosnek – 2 ząbki
    * bułka kajzerka – 1 szt ( + mleko do namoczenia )
    * duże jajko – 1 szt
    * sól, pieprz, cząber
    * świeży koperek
    * świeża chili
    * mąka pszenna do obtoczenia
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Meatballsy z indyka zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mięso z indyka drobno mielimy, dodajemy bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz jajko.

    Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy – sól, pieprz, cząber oraz chili i posiekany koperek.

    Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę bułki tartej ).

    Formujemy klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i wstawiamy do chodzenia na ok. 10 minut.

    Po tym czasie gotujemy w dużej ilością osolonej wrzącej wody przez ok. 15 minut.

    Po obgotowaniu układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojoną w księżyce cukinię i posypujemy dużą ilością startego sera.

    Zapiekamy przez ok. 10 minut / 160C

    Podajemy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować