Mazurek zajączek z kremem jogurtowo-czekoladowym i dżemem wiśniowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mazurek na wielkanoc to obowiązkowy wypiek.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 1/4 szklanki cukru pudru
    - 10 dag margaryny
    - 1 żółtko

    Krem:
    - 100 g białej czekolady
    - 1,5 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

    Bita śmietana:
    - 125 ml śmietanki kremówki 30%
    - cukier puder do smaku
    - różowy barwnik spożywczy

    Dodatkowo:
    - 0,5 słoiczka dżemu wiśniowego
    - 2 kostki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek zajączek z kremem jogurtowo-czekoladowym i dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wykrawamy formą zająca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 -25 minut.
  • 2. Krem: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do letniej ale płynnej dodajemy stopniowo jogurt i mieszamy.
  • 3. Bita śmietana: Kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i barwnik i ubijamy. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • 4. Składanie: Na zimny kruchy blat nakładamy dżem, następnie krem, na koniec wyciskamy rozetki z bitej śmietany. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią zająca. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować