Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami

4.43 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mazurek jest bardzo łatwy, tani i szybki w przygotowaniu. Może również służyć jako zwykły kruchy placek z powidłami.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    2 jajka,
    1/3 szklanki cukru,
    50g suszonych śliwek,
    200g masła lub margaryny,
    szczypta soli,

    Dodatkowo:
    1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
    orzechy włoskie do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.43 (202 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gw8qt7 1. Mąkę przesiać, dodać cukier, 1 jajko, szczyptę soli, pokrojone w plastry masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie połowę ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec okołom 10 minut w temp. 190st.
  • 2. Mazurek wyjąć z piekarnika i kratkę wypełnić powidłami. Piec jeszcze około 15 minut w temp. 175st. Ostudzić i udekorować orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować