Mazurek po nowemu. Oryginalny i słodki przepis to moja propozycja na Wielkanoc. Zaskocz najbliższych nie tylko formą, ale smakiem i aromatem. Szykują się wyjątkowo słodkie święta!
Mazurek z dżemem porzeczkowym i kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namaluj na papierze do pieczenia owal jajka (średnica ok. 21-22 cm). Wykrój nożyczkami. Wykrojony wzór posłuży Ci jako szablon.
2.Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, dodaj cukier puder, zimne masło (pokrój nożem), śmietanę i żółtko. Szybko ugnieć ciasto i zawiń w folię. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
3.Posyp deskę mąką i rozwałkuj ciasto. Wykrój kształt jajka przy pomocy papierowego szablonu. Ciasto w kształcie jajka przełóż na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta wykrój za pomocą foremek do ciastek - motylki lub kwiatki. Wyłóż je także na blachę obok ciasta. Posmaruj białkiem. Wstaw do lodówki na 30-60 minut. Przed pieczeniem ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 200 stopni do uzyskania złocistego koloru. Ostudź.
4.Przygotuj krem śmietankowy: zimną śmietanę, ser mascarpone i cukier zmiksuj na puszystą masę. Ciasto posmaruj dżemem i na wierzch wyłóż krem. Posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj kolorowymi drażetkami.
Komentarze