Mazurek z dżemem porzeczkowym i kremem śmietankowym

0 (0 ocen)

Mazurek po nowemu. Oryginalny i słodki przepis to moja propozycja na Wielkanoc. Zaskocz najbliższych nie tylko formą, ale smakiem i aromatem. Szykują się wyjątkowo słodkie święta!

Składniki:

  • 175g mąki
    25g cukru pudru
    100g masła
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany

    Krem śmietankowy:
    100ml śmietanki 36%
    125g sera mascarpone
    2-3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1-2 sztuki białka jajek
    1-2 łyżki wiórków kokosowych
    50g kolorowych drażetek
    3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek z dżemem porzeczkowym i kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namaluj na papierze do pieczenia owal jajka (średnica ok. 21-22 cm). Wykrój nożyczkami. Wykrojony wzór posłuży Ci jako szablon.
  • 2. Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, dodaj cukier puder, zimne masło (pokrój nożem), śmietanę i żółtko. Szybko ugnieć ciasto i zawiń w folię. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • 3. Posyp deskę mąką i rozwałkuj ciasto. Wykrój kształt jajka przy pomocy papierowego szablonu. Ciasto w kształcie jajka przełóż na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta wykrój za pomocą foremek do ciastek - motylki lub kwiatki. Wyłóż je także na blachę obok ciasta. Posmaruj białkiem. Wstaw do lodówki na 30-60 minut. Przed pieczeniem ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 200 stopni do uzyskania złocistego koloru. Ostudź.
  • 4. Przygotuj krem śmietankowy: zimną śmietanę, ser mascarpone i cukier zmiksuj na puszystą masę. Ciasto posmaruj dżemem i na wierzch wyłóż krem. Posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj kolorowymi drażetkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować