Mazurek z polewą

5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję matematykę,ale przyszłość chciała bym związać z gotowaniem

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki krupczatki
    ● 15 dag masła
    ● 10 dag cukru pudru
    ● op. cukru waniliowego
    ● jajko
    ● 3 ugotowane na twardo żółtka.
    Polewa: 30 dag krówek
    ● 20 dag masła
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka przecieramy przez
    sitko, mieszamy z mąką. Dodajemy
    masło i cukry. Zagniatamy
    ciasto i wstawiamy do
    lodówki na 30 minut
  • 2. 3/4 ciasta wykładamy na
    blachę, formujemy dość wysokie
    brzegi i smarujemy masłem.
    Z reszty ciasta formujemy
    wałek, nakładamy na
    brzegi, smarujemy rozkłóconym
    jajkiem. Pieczemy na
    złoty kolor w temp. 200 °C.
  • 3. Masło roztapiamy, wsypujemy
    pokruszone krówki. Mieszamy,
    aż powstanie jednolita
    masa. Wylewamy na ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować