Mazurek z płatkami owsianymi i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy na 15 min. Czekoladę białą kroimy w małą kostkę.
Blaszkę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i cukier puder ucieramy mikserem przez kilka minut tzn. do powstania puszystej masy jajecznej. Dodajemy miękkie masło i ucieramy jeszcze 2 minuty. Dodajemy płatki owsiane, mąkę, skórkę pomarańczową oraz białą czekoladę i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Pieczemy około 25 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy i przygotowujemy polewę. Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce razem ze śmietanką. Podgrzewamy razem w kąpieli wodnej (lub w mikrofali) i mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęstą polewę czekoladową. Otrzymaną polewę wykładamy na ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy czekoladową posypką, kuleczkami karmelowymi i płatkami dzikiej róży.
Komentarze