Mazurek z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na wielkanocny stół

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 jajka
    15 dkg orzechów włoskich
    5 dkg zmielonego maku
    2-3 łyżki masy krówkowej
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mazurek z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wsypać mąkę, 10 dkg posiekanych orzechów, mak, dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać blaszkę o wymiarach ok. 24×28 cm. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wystudzonym cieście rozsmarować masę krówkową i posypać resztą startych orzechów. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka Orzechy Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować