Mazurek z mincemeat

  • wyświetlono: 244 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne połączenie kruchego ciasta z kwaśno słodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszna. Polecam!

Mniam1
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

CIASTO KRUCHE:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki cukru pudru
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
szczypta proszku do pieczenia

MASA MINCEMEAT:

1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki wina czerwonego półsłodkiego
200 g świeżej żurawiny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki goździków mielonych
100 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka likieru amaretto
1 łyżka ekstraktu z wanilii

POLEWA CZEKOLADOWA:

50 g czekolady gorzkiej
2 łyżki śmietanki kremówki 30 %

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek z mincemeat

  • Ciasto1. Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach . Ciasto dociąć do wymiarów dna formy, a z reszty ciasta uformować dwa cienkie wałeczki. Skręcić i ułożyć na brzegach, smarując w tym miejscu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez ok 20 min.
  • MINCEMEAT2. Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Włożyć do garnuszka, wlać wino, sok z pomarańczy i wsypać cukier. Zagotować i dodać bakalie wraz z wszystkimi przyprawami. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać, a bakalie wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu dodać amaretto i ekstrakt waniliowy. Gotowe mincemeat przełożyć do upieczonego kruchego ciasta i wyrównać wierzch.
  • 3. Czekoladę rozpuścić z kremówką i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wycisnąć w formie kratki. Polewę można zwyczajnie rozsmarować po mazurku. Po zastygnięciu można kroić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladarodzynkiWielkanocbakalieciasto z owocamiciasto kruchepolewaciasto na świętaciasto z bakaliamiświeża żurawinamincemeatmazurek z owocamimasa z owoców

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek z granaten

Dodane przez: Jaga85

Mazurek z granatem

Słodkie i kruche ciasto z dodatkiem...

Mazurek z orzechami

Dodane przez: czarrna

Mazurek z orzechami

Na wielkanocny stół

Mazurek z karmelem, figami i orzechami

Dodane przez: Kloruś

Mazurek z karmelem, figami i orzechami

Na taki mazurek można czekać cały...

Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym

Dodane przez: joanna30

Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym

Ciasto jest przepyszne, cudownie...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Kruchy mazurek z marmoladą

Tymi łakociami można w Wielkanoc...

Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym

Przepis na zdrowy mazurek, lecz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE