Mazurek z mincemeat

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne połączenie kruchego ciasta z kwaśno słodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszna. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:

    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    1/4 szklanki cukru pudru
    100 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18%
    szczypta proszku do pieczenia

    MASA MINCEMEAT:

    1/4 szklanki cukru trzcinowego
    1/4 szklanki wina czerwonego półsłodkiego
    200 g świeżej żurawiny
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/3 łyżeczki goździków mielonych
    100 g rodzynek
    50 g suszonej żurawiny
    sok z 1 pomarańczy
    1 łyżka likieru amaretto
    1 łyżka ekstraktu z wanilii

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    50 g czekolady gorzkiej
    2 łyżki śmietanki kremówki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Mazurek

Mazurek z mincemeat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach . Ciasto dociąć do wymiarów dna formy, a z reszty ciasta uformować dwa cienkie wałeczki. Skręcić i ułożyć na brzegach, smarując w tym miejscu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez ok 20 min.
  • MINCEMEAT 2. Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Włożyć do garnuszka, wlać wino, sok z pomarańczy i wsypać cukier. Zagotować i dodać bakalie wraz z wszystkimi przyprawami. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać, a bakalie wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu dodać amaretto i ekstrakt waniliowy. Gotowe mincemeat przełożyć do upieczonego kruchego ciasta i wyrównać wierzch.
  • 3. Czekoladę rozpuścić z kremówką i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wycisnąć w formie kratki. Polewę można zwyczajnie rozsmarować po mazurku. Po zastygnięciu można kroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Kasza Rodzynki Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować