Mazurek z masą orzechową i czekoladą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się jako mazurek na wielkanocnym stole bądź tarta, jako dodatek do niedzielnej kawki.

Składniki:

  • Ciasto:
    150g mąki pszennej,
    3 żółtka,
    60g masła lub margaryny,
    50g cukru,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    łyżeczka cukru waniliowego.

    Nadzienie:
    puszka masy orzechowej,
    100g gorzkiej czekolady,
    garść orzechów włoskich,
    3 białka,
    1/2 szklanki cukru,
    szklanka płatków owsianych.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek z masą orzechową i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vg0o7j 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać surowe żółtka oraz cukry. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać 7 minut w temp. 180st.
  • image-17gpxuf 2. Czekoladę posiekać i rozłożyć na gorącym cieście. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Rozsmarować gotową masę orzechową.
  • image-25offdq 3. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać płatki owsiane, delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować