Mazurek z marcepanem i konfiturą malinową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Smakuje o niebo lepiej niż z tradycyjnymi pomadami......

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto mazurkowe-
    mąka pszenna 30 dkg,
    cukier puder 10 dkg,
    masło 20 dkg,
    żółtka 2 sztuki- ugotowane na twardo,
    jajko 1 sztuka,
    białko 1 sztuka- do posmarowania ciasta,
    nadzienie- masa marcepanowa 15 dkg, konfitura malinowa 6 łyżek,

Mazurek z marcepanem i konfiturą malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka przetrzeć przez sitko.
  • 2. Zagnieść ciasto., odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • 3. Ciasto rozwałkować cienko . Wykleić małe foremki względnie jedną większą. Pozostałe ciasto formujemy w cienkie wałeczki. Oklejamy nimi brzegi ciasta. Smarujemy białkiem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
  • 4. Na wystudzone mazurki nakładamy , marcepan starty , po łyżce konfitury. .

Komentarze

Podobne przepisy