Mazurek z liofilizowanym proszkiem z pokrzywy i z białą czekoladą

  • wyświetlono: 158 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Choć święta Wielkiej Nocy w tym roku są inne od tych mi znanych to jednak przygotowałam elegancki mazurek z białą czekoladą. Mazurek przyozdobiłam drobno posiekanymi migdałami, świeżymi listkami mięty oraz liofilizowanym proszkiem z pokrzywy. Ciasto nie jest zbyt duże więc będzie idealne dla trzyosobowej rodziny :)

AnkaFiranka
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto kruche:
180 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
100 g schłodzonego masła
pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
szczypta soli
Dodatkowo:
kilka łyżek powideł lub gładkiego dżemu
1 białko
80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
170 g białej czekolady, drobno posiekanej
odrobina liofilizowanego proszku z pokrzywy np. LYOFOOD
posiekane migdały lub ulubione orzechy
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek z liofilizowanym proszkiem z pokrzywy i z białą czekoladą

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w malakserze lub ręcznie wyrabiamy. Ciasto można schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wykładamy nim owalną foremkę lub ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i nożykiem wycinamy kształt jajka. Z pozostałego ciasta robimy wałeczek, skręcamy go i przyklejamy na białko.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Przed samym pieczeniem przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy przez 15 – 20 minut do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
  • 3. Śmietanę kremówkę przelewamy do małego rondelka, następnie podgrzewamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie mieszamy masę aż do powstania gładkiego sosu. Jeśli pojawią się małe grudki nierozpuszczonej czekolady, sos przecieramy przez drobne sitko.
  • 4. Na kruchym, wystudzonym spodzie równo rozsmarowujemy powidła lub dżem. Na wierzch wylewamy lekko ciepłą polewę z białej czekolady. Dekorujemy posiekanymi drobno migdałami, liofilizowanym proszkiem z pokrzywy, listkami mięty. Odstawiamy do stężenia w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

miętapowidłaczekoladaorzechykruche ciastociastaWielkanocdżempokrzywamazurek

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta z czereśniami i białą czekoladą

Dodane przez: joanna30

Tarta z czereśniami i białą czekoladą

Przepyszny i pięknie wyglądający...

ekstra rafaello

Dodane przez: Magda_Z

Ciasto rafaello z białą czekoladą

Przepyszne ciasto bez pieczenia...

Sernik z białą czekoladą i koksem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik z białą czekoladą i kokosem

Poezja smaku zamknięta w jednym...

Sernik gotowany z kokosem i białą czekoladą

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik gotowany z kokosem i białą czekoladą

Prosty w przygotowaniu i smaczny...

sernik

Dodane przez: klaudia1984

Sernik z kokosem, białą czekoladą i malinami

Kokosowy sernik, z białą czekoladą,...

Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Białe brownie z kremem kinder i polewą z...

Torcik wbrew pozorom bardzo szybki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE