Mazurek z liczi i polewą czekoladową

  • wyświetlono: 48 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

mazurek

luna19
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ciasto kruche
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
125 g masła
2 żółtka
szczypta soli

nadzienie
0,5 szkl cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
60 g masła
100g liczi moczonych w alkoholu

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek z liczi i polewą czekoladową

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na dno okrągłej formy (np do tarty)
    z reszty formujemy dekorację (dowolną) i obkładamy dookoła. Pieczemy w temp 180 st przez ok 20 min.
    Studzimy.

    Na cieście układamy owoce liczi osączone z alkoholu.
    Cukier i wodę gotujemy ok 5-7 min, dodajemy masło i kakao, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, ucieramy do uzyskania gładkiej polewy, mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Mazurek dekorujemy kolorowymi maczkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoWielkanocmazurek

Komentarze

Podobne przepisy

Murzynek z polewą czekoladową

Dodane przez: a_sad07

Murzynek z polewą czekoladową

Ciasto, które przygotujesz w dosłownie...

Mazurek z czereśniami i chrupką czekoladową

Dodane przez: aga3103

Mazurek z czereśniami i chrupką czekoladową

Tradycyjnie na Wielkanocnym stole...

Sernik śmietankowy  z piernikową nutą i  polewą czekoladową

Dodane przez: beciiaaa

Sernik śmietankowy z piernikową nutą i...

Serniki to ulubione ciasta w moim...

Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym

Dodane przez: joanna30

Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym

Ciasto jest przepyszne, cudownie...

Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką

Dodane przez: Ola1984

Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką

W słoneczne dni, idealnie sprawdzą...

Ciasto Ambasador

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Ambasador - biszkopt z kremem, herbatnikami...

Ambasador, czyli biszkopt z dwoma...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE