Mazurek z konfiturą i gorzką czekoladą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny świąteczny mazurek z konfiturą truskawkową i gorzką czekoladą

  • 3 godz.

Składniki:

  • Forma o średnicy 28 cm

    Na ciasto:
    260 g mąki pszennej
    140 g masła roślinnego
    3 żółtka
    1 płaska łyżka śmietany 9%
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżeczki fruktozy
    szczypta soli

    Na wyłożenie:
    250 g konfitury Babuni z truskawek Stovit
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    2-3 łyżki gorącej wody
    1 okrągły wafel (średnica około 30 cm)
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki masła śmietankowego
    1 łyżka kakao

    ulubione bakalie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Mazurek z konfiturą i gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek z konfiturą i gorzką czekoladą 1. Mąkę mieszamy z fruktozą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło roślinne, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto, gdy składniki ładnie się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • 2. Wyjmujemy schłodzone ciasto, odcinamy 2/3 resztę wkładamy ponownie do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Na pewno będzie się rwało, ale to nic nie szkodzi. Ciastem wykładamy foremkę (nie smarujemy jej tłuszczem), Tworząc brzeg o wysokości około 1 cm. Jeśli ciasto pękało łączymy je przy pomocy mniejszych kawałków i dociskamy palcami. Nakłuwały ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 220 stopni - do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy (pozostawiamy w foremce).
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dodajemy do konfitury truskawkowej i dokładnie mieszamy a następnie wylewamy na wystudzone ciasto - wyrównujemy i pozostawiamy tak na około 15 minut (w tym czasie konfitura powinna się ściąć).
  • 4. Czekoladę wraz z masłem śmietankowym i kakaem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po dokładnym połączeniu się składników studzimy.
  • 5. Na warstwę konfitury układamy wafel i lekko dociskamy (jeśli trzeba przycinamy go nożyczkami do odpowiedniego wymiaru). Przestudzoną czekoladę wykładamy na wafel i wyrównujemy powierzchnię.
    Z pozostałego ciasta wycinamy dekoracyjne kształty i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni. Studzimy i używamy do dekoracji mazurka lub po prostu jako ciasteczka (mi wyszła porządna blacha motylków).
    Zanim czekolada zastygnie dekorujemy bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować