Mazurek "last minute" z kajmakiem i migdałami

4.51 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Awaryjny mazurek na ostatnia chwilę przed świętami

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasto francuskie
    mleko skondensowane słodkie 1 puszka
    śliwki suszone 100 gram
    wódka 1 kieliszek
    płatki migdałowe do dekoracji
    skórka pomarańczowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery Kajmak

Mazurek "last minute" z kajmakiem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gmmy4i 1. Ciasto francuskie układamy w blaszce, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy do zarumienienia około 15 minut.
    Śliwki moczymy około 1 godziny w alkoholu, odcedzamy i kroimy na połówki.
    Mleko gotujemy w puszcze 2 godziny i studzimy nie otwierając puszki.
    (w wersji dla leniwych lub naprawdę last minute kupujemy gotową masę kajmakową)

    Na upieczonym, ostudzonym cieście układamy śliwki, a następnie masę kajmakową. Zanim masa całkowicie stężeje posypujemy kajmak płatkami migdałowymi i ozdabiamy według uznania np.skórką pomarańczową.

Porady

Jeśli robicie mazurek naprawdę na ostatnią chwilę zamiast mleka skondensowanego można użyć gotowej masy kajmakowej z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wielkanocne ciasteczka last minute

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wielkanocne ciasteczka last minute

anamarisworld Wielkanocne ciasteczka last minute 2 godz.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szybkie pierniczki last minute

To może cię zainteresować