Mazurek "last minute" z kajmakiem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie układamy w blaszce, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy do zarumienienia około 15 minut.
Śliwki moczymy około 1 godziny w alkoholu, odcedzamy i kroimy na połówki.
Mleko gotujemy w puszcze 2 godziny i studzimy nie otwierając puszki.
(w wersji dla leniwych lub naprawdę last minute kupujemy gotową masę kajmakową)
Na upieczonym, ostudzonym cieście układamy śliwki, a następnie masę kajmakową. Zanim masa całkowicie stężeje posypujemy kajmak płatkami migdałowymi i ozdabiamy według uznania np.skórką pomarańczową.
Porady
Jeśli robicie mazurek naprawdę na ostatnią chwilę zamiast mleka skondensowanego można użyć gotowej masy kajmakowej z puszki.
Komentarze