Wytrawny mazurek w kształcie pisanki na kruchym cieście z jajkiem,marchewką i białą kiełbasą
zalany masą jajeczno-śmietanową z serem i tartym chrzanem to oryginalny pomysł,który zaskoczy domowników jak i gości.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
na ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
2 żółtka
1/4 łyżeczki soli
białko
na nadzienie:
150 g sera ricotta
3 jajka
70 ml śmietany 30%
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz
ponadto:
1 biała kiełbasa
1/2 ugotowanej marchewki
1 ugotowane jajko
kiełki rzodkiewki
Mazurek z jajkiem i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta prócz białka zagnieść.
Uformować kulę i schłodzić przez 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5mm i wyciąć nożem owalne koło w kształcie jajka,o średnicy 22-23 cm,przełożyć na blaszkę do pieczenia,wyłożoną papierem.
Z pozostałego cista uformować niewielkie kulki.
Brzeg koła posmarować białkiem i przykleić do niego kulki.
Środek nakłuć widelcem i także posmarować białkiem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 10 minut.
2.Ugotowane i obrane jajko,marchewkę oraz kiełbasę pokroić na plasterki.
Ser ricotta,śmietanę i jajka krótka zmiksować tylko do połączenia składników.
Dodać tarty chrzan,majeranek,sól i pieprz do smaku,wymieszać.
3.Masę wylać na podpieczone ciasto i poukładać na niej plasterki jajka,marchewki i kiełbasy.
Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 30 minut.
Przed podaniem udekorować kiełkami rzodkiewki.
Komentarze