Mazurek z dżemem i króliczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Polecam zrobić taki mazurek na święta wielkanocne. Mazurki to już tradycja.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki tortowej
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - 20 dag margaryny
    - 3 żółtka
    - 1,5 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    - 1 słoiczek dżemu ananasowego
    - kilka mini pianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Dżemy

Mazurek z dżemem i króliczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Do większej części dodajemy kakao i zagniatamy. Formujemy kule i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy kakaowe ciasto i wylepiamy nim formę na tartę.Nakłuwamy widelcem. Z pozostałego ciasta wycinamy zajączki.
  • 2. Pieczenie: Mazurek i ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do zrumienienia.Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Nakładamy do mazurka dżem i układamy na przemian zajączki. Pianki przecinamy na pół i robimy zajączkom ogonki. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować