PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Mazurek z dżememhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/37/mazurek-z-dzemem.jpeg27361536http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mazurek-z-dzemem
Forma do tarty o śr.30 cm
Składniki:
2 szklanki mąki
2 duże żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła – 200 g
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Tłuszcz do formy
Nadzienie:
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 szklanka jasnego dżemu ze śliwek
1 szklanka ciemnego dżemu ze śliwek
½ puszki masy korówkowej o smaku kakao
Migdały do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
Mazurek z dżemem
1.
Wykonanie: na stolnice przesiać mąkę, dodać proszek, wymieszać. Dodać cukier puder, masło o temp. Pokojowej, żółtka, posiekać, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce. Formę delikatnie natłuścić, rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką, najlepiej przez papier do pieczenia – ciasto jest tłuste. Przenieść do formy, wyrównać brzegi i upiec ciasto w temp. 180 stopni na złoty kolor. Czas pieczenia około 25 minut.
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, potem podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Po połowie połączyć z dżemami, dokładnie wymieszać. Na wystudzony, grubszy i bardzo kruchy spód nanieść na brzegi za pomocą dekoratora masę korówkową, potem dekoracyjnie dżemy, schłodzić. Udekorować połówkami migdałów.
Porady
1. zamiast żelatyny można użyć galaretki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze