Mazurek z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać ,dodać kawałki zimnego masła, i posiekać je nożem. Dodać żółtko,cukier puder i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto ,owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
2.Ok. 1/3 ciasta odkroić i odłożyć do wylepienia brzegów mazurka. Pozostałą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z reszty ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg ciasta..
3. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.
4. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić na parze.Dodać mleko i mieszać do uzyskania polewy. Rozpuszczoną czekoladą polać gotowe ciasto.
Porady
Gotowego mazurka można przystroić lukrem lub posypka czy migdałami i orzechami.
Komentarze