Mazurek z czekoladą

0 (0 ocen)

Zawsze króluje na świątecznym stole. Jest smaczny i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    1 żółtko
    5 dag cukru pudru
    10 dag masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    5 łyżek mleka

Mazurek z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać ,dodać kawałki zimnego masła, i posiekać je nożem. Dodać żółtko,cukier puder i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto ,owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
  • 2. Ok. 1/3 ciasta odkroić i odłożyć do wylepienia brzegów mazurka. Pozostałą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z reszty ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg ciasta..
  • 3. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.
  • 4. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić na parze.Dodać mleko i mieszać do uzyskania polewy. Rozpuszczoną czekoladą polać gotowe ciasto.

Porady

Gotowego mazurka można przystroić lukrem lub posypka czy migdałami i orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy