Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To mój pierwszy mazurek, więc nawet nie jestem na 100 % pewna czy to mazurek czy wariacja na temat mazurka ale jedno jest pewne jest przepyszny i dziewczynkom bardzo się podobał,że taki kolorowy:) Was też serdecznie zapraszam:))

20191005_083333

Składniki

Ciasto:

200 g mąki
1 jajko
50 g margaryny tortowej
50 g cukru
1 łyżka śmietany 12%
3-4 łyżki zimnej wody

Masa budyniowa:

3 jabłka
1 łyżka cukru
250 ml mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100 g margaryny tortowej
100 g cukru

Bita śmietana:

200 g śmietany 30%
1 łyżeczka kurkumy
2-3 łyżki syropu malinowego
1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek z budyniem, jabłkami i bitą śmietaną

  • ciasto szybko zagnieść1. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i kawałki margaryny. Posiekać nożem. Dodać jajko, śmietanę i wyrabiać ciasto. Gdy jest za sypie dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki.
  • wyłożyć do tortownicy2. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do zamrażalnika. Następnie rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem, nakłuć widelcem. Piec w 180 st około 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • jabłka uprażyć3. Masa budyniowa: Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru i uprażyć aż delikatnie się rozpadną. Zdjąć z ognia, ostudzić.
  • 4. Z 250 ml mleka odlać 50 ml a resztę wlać do garnka i zagotować. W pozostawionej części mleka rozpuścić proszek budyniowy i wlać do wrzącego mleka.
  • wymieszać składniki masy budyniowej5. Gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić zupełnie. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i utrzeć na gładką masę. Następnie partiami dodawać zimny budyń i jabłka. Delikatnie wymieszać. Nałożyć masę na całą powierzchnię kruchego ciasta i odłożyć na 2 godziny do lodówki.
  • 6. Bita śmietana: DO miski przelać kremówkę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kurkumę, do drugiej syrop malinowy i wymieszać. Ostatnią zostawić białą, Udekorować za pomocą szprycy w dowolny sposób. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciejabłkabudyńWielkanocMazurkidla dzieciciasto kruchedo kawy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort z mascarpone i bitą śmietaną

Dodane przez: martaf

Tort z mascarpone i bitą śmietaną

Tort przygotowałam na imieniny...

Fornetti z jabłkami i budyniem

Dodane przez: 2milutka

Fornetti z jabłkami i budyniem

Jesienne popołudnia stają się dłuższe,...

Szarlotka z bitą śmietaną i lodami

Dodane przez: MagdalenaS

Szarlotka z bitą śmietaną i lodami

Łatwa i szybka szarlotka z lodami....

biszkopt z bitą śmietaną , truskawkami i galaretką

Dodane przez: Martyna1991

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Biszkopt ze słodką bita śmietaną...

Ryż z truskawkami i bitą śmietaną.

Dodane przez: a-tom86

Ryż z truskawkami i bitą śmietaną

Na obiad, na deser, na śniadanie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE