Mazurek z białek

4.5 (140 ocen)

  • Łatwy

Mazurek to jedno z obowiązkowych ciast wielkanocnych. Ten jest szybki w przygotowaniu i można do niego wykorzystać niepotrzebne białka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kwadratowy andrut: 1 sztuka
    - surowe białka: 1 szklanka
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - bakalie (orzechy włoskie, płatki migdałowe, suszone morele, żurawina, śliwki i rodzynki): 2 szklanki
    - kakao: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek z białek2 1. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier. Mąkę przesiać. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Bakalie posiekać, ale nie za drobno. Dodać do ciasta, wymieszać. Andruta dociąć do wymiaru blaszki (24x27cm) i ułożyć na dnie formy. Na andruta wylać ciasto, równomiernie je roprowadzić. Piec ok. 30min w temp. 160st. Ostudzić i udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować