Mazurek wiśniowo-różany z białą czekoladą i bezami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Nie wiem jak u Was ale w moim domu mazurki, babki i serniki to obowiązkowe wypieki wielkanocne. Mazurki lubię z tego względu, że wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy a smakują wspaniale i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Ciasto z powodzeniem można upiec kilka dni przed świętami i przechowywać owinięte folią do soboty a dekorowanie zajmie nam już tylko kilka minut :)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    250 g mąki pszennej
    100 g ziemnego masła
    50 g cukru pudru
    żółtko
    łyżka kwaśnej śmietany
    spora szczypta soli

    Dodatkowo:
    słoik dżemu wiśniowego z płatkami róży
    biała czekolada
    kilka białych bezików
    łyżka płatków migdałowych
    kilka jajeczek migdałowych w białej czekoladzie
    listki melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Dżemy

Mazurek wiśniowo-różany z białą czekoladą i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i boki wylep ciastem (zostało mi trochę ciasta na jeszcze 2 tartaletki). Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż, groch i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić.

    Na spodzie mazurka rozsmaruj dżem, polej stopioną czekoladą i posyp pokruszonymi bezami i migdałami. Mazurka udekoruj jajeczkami migdałowymi i listkami melisy.
    Przechowuj w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować