Mazurek Wielkanocny

  • wyświetlono: 345 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zbliżają się Święta Wielkanocne, a z nimi mazurki o najróżniejszych smakach i kształtach. Mój mazurek będzie okrągły, dzisiaj z wieloma nadzieniami.

JoannaG
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 90min

Składniki

Składniki na spody do mazurka:
mąka pszenna typ 500 300 g
migdały tarte 200 g
masło 200 g
cukier r 150 g
żółtko 3 szt
śmietana 18% 4 łyżki
Ciasto na dekorację:
mąka tortowa 200 g
żółtko 1 szt
śmietana 18% 4 łyżki
cukier puder 3 łyżki
margaryna rozpuszczona 2 łyżki
Dodatkowo:
krem o smaku kukułki
żel dekoracyjny na zimno malinowy
nadzienie czarna porzeczka
migdały tarte 4 łyżki
czekolada biała płatki ( kółeczka) ( polewa jest taka )
dmuchane chrupki w czekoladzie do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek Wielkanocny

  • Mazurek Wielkanocny1. Spody mazurka wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę przesianą. Dodajemy tarte migdały kroimy masło w kostkę i dodajemy. Wsypujemy cukier , dodajemy żółtka i śmietanę. Włączamy mikser i na najmniejszych obrotach miksujemy do połączenia składników. Masa ma być elastyczna i odchodzić od miski. Przekładamy ciasto na mate i od razu wałkujemy . Bierzemy spód od tortownicy 26 cm przykładamy do ciasta i wycinamy 3 placki. Każdy placek pieczemy osobno w 170 stopniach kolo 20 minut ( czasem jest to 15 , po prostu sprawdzamy )
  • Mazurek Wielkanocny2. Wykonanie dekoracji do mazurka: Na stolnice wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej żółtko cukier puder margarynę rozpuszczoną i śmietanę. Zagniatamy ciasto . Wstawiamy do schłodzenia na 30 minut. Po 30 minutach wyjmujemy wałkujemy i wycinamy co chcecie aby foremka była mała tylko . Wycinałam małe gwiazdki. Piekłam je w 180 stopniach kolo 10 minut.
  • Mazurek Wielkanocny3. Dokończenie mazurka: Na pierwszy spód mazurka kładziemy nadzienie z czarnej porzeczki ile chcecie to zależy kto jak lubi słodkie . Na nadzienie posypujemy migdały tarte tak aby zakryć całe nadzienie . Przykrywamy drugim spodem mazurka i kładziemy krem o smaku kukułki. Przykrywamy trzecim spodem mazurka i smarujemy żelem dekoracyjnym na zimno malinowym. Na rancie mazurka kładziemy gwiazdki z ciasta kruchego . koło gwiazdek kładziemy kuleczki z czekolady . I robimy dekorację z białej czekolady ( u mnie to kółeczka).
KHWS_01-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieWielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Mazurek Wielkanocny drożdżowy

Ten mazurek wielkanocny jest łatwy...

Mazurek wielkanocny

Dodane przez: smakmonika

Mazurek wielkanocny

Na świątecznym stole nie może u...

Mazurek różany wielkanocny

Dodane przez: weronka6

Mazurek różany wielkanocny

Pyszny, cudnie pachnący, dosyć...

image-0w59m17

Dodane przez: megs88

Czekoladowy mazurek wielkanocny

Pozycja obowiązkowa na moim wielkanocnym...

mazurek wielkanocny

Dodane przez: PolskaGotuje

Mazurek wielkanocny z bakaliami

przepis z dwoma rodzajami polewy...

image-020f909

Dodane przez: jogobello

Mazurek wielkanocny

Przepyszny! :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE