Mazurek wielkanocny

  • wyświetlono: 486 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepyszny! :)

Składniki

3 żółtka
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
3/4 szklanki gęstej śmietany
4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg mąki pszennej
0,25 dag rozpuszczonego masła
kajmak
żurawina
migały sparzone i obrane
skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek wielkanocny

  • 1. Żółtka z cukrem zmiksować. Dodać sól i śmietanę - ponownie zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ostudzone masło. Wyrobić.
  • 2. Uformować kulę, podzielić na 2 części - z tej proporcji wychodzi ciasto na 2 porcje !
  • 3. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciasto. Rozprowadzić palcami (ugniatając). Następnie "podziurawić" widelcem :)
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 25-30 minut.
  • 5. Smarujemy masę kajmakową na ciepłe ciasto. Dekorujemy wedle uznania.

Porady

Z tych składników wychodzi ciasto, które wystarcza na zrobienie dwóch blaszek (lub foremek na tartę) ciasta.
Należy pamiętać o zrobieniu nieco wyższych boków przy krawędziach, aby możliwe było wysmarowanie ciasta nadzieniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

image-0w59m17

Dodane przez: megs88

Czekoladowy mazurek wielkanocny

Pozycja obowiązkowa na moim wielkanocnym...

Mazurek Wielkanocny

Dodane przez: JoannaG

Mazurek Wielkanocny

Nie ma to jak mazurek kolorowy...

Mazurek Wielkanocny

Dodane przez: JoannaG

Mazurek Wielkanocny

Zbliżają się Święta Wielkanocne,...

image-1ncy5b7

Dodane przez: KuchniaPoli

Wielkanocny mazurek kajmakowy

Wielkanocny mazurek kajmakowy

Mazurek Wielkanocny

Dodane przez: JoannaG

Mazurek Wielkanocny

Uwielbiam tworzyć nowe dzieła...

Mazurek na waflach

Dodane przez: bielinka

Mazurek na waflach - Pischinger Wielkanocny

Wielkanocna wersja przekładanych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE