Mazurek wielkanocny

4.5 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszny i kruchy mazurek z nadzieniem cytrynowym

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    2 żółtka
    100 g masła
    80g cukru pudru
    Łyżka zimnej wody
    Ok 250-300g mąki
    Nadzienie:
    100g białej czekolady
    80g śmietany 36%
    2całe jajka
    2 żółtka
    100 g cukru
    100 g masła
    2 cytryny skórka + sok
    Kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto cytrynowe Mazurek

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód : z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
    Włożyć na ok 30 min do lodówki.
    Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 27*11cm.
    Piec ok 15-20 min w 180C.
    Wystudzić.
    Czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną. Wylać na spód korpusu.
    Na parze ubijamy jajka, żółtka i cukier.
    Gdy cukier się rozpuści dodajemy masło, sok i skórkę z cytryn. Dokładnie wszystko wymieszać. Gotujemy na parze co chwilę mieszając aż do powstania gęstego kremu. Studzimy.
    Wylewamy na masę z białej czekolady, dekorujemy kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skórka z cytryny Krem cytrynowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować