Mazurek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na świątecznym stole nie może u mnie zabraknąć mazurka :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - suszone śliwki: 8 sztuk
    - orzechy włoskie: 8 sztuk
    - białko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 3 łyżki

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małego rondelka wsypujemy mąkę, żółtko, margarynę, proszek do pieczenie, cukier i razem wszystko wyrabiamy. Zagniecione ciasto wkładamy do zamrażalki na 5 - 10 minut, aby je ochłodzić. Po wyjęciu z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować, po czym uformować na małą blachę o wymiarach 20 – 30 cm. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki na obramowanie ciasta i ułożyć kratkę. Ciasto należy nakłuć widelcem, posmarować białkiem, po czym poukładać śliwki i wszystko posypać zmielonymi orzechami włoskimi, cukrem pudrem. Mazurka pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy