Mazurek wielkanocny

  • wyświetlono: 343 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Na świątecznym stole nie może u mnie zabraknąć mazurka :)

smakmonika
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

- mąka: 1 szklanka
- cukier: 0.5 szklanki
- suszone śliwki: 8 sztuk
- orzechy włoskie: 8 sztuk
- białko: 1 sztuka
- żółtko: 1 sztuka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- cukier puder: 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek wielkanocny

  • 1. Do małego rondelka wsypujemy mąkę, żółtko, margarynę, proszek do pieczenie, cukier i razem wszystko wyrabiamy. Zagniecione ciasto wkładamy do zamrażalki na 5 - 10 minut, aby je ochłodzić. Po wyjęciu z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować, po czym uformować na małą blachę o wymiarach 20 – 30 cm. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki na obramowanie ciasta i ułożyć kratkę. Ciasto należy nakłuć widelcem, posmarować białkiem, po czym poukładać śliwki i wszystko posypać zmielonymi orzechami włoskimi, cukrem pudrem. Mazurka pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto_wielkanocne KONKURS

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek wielkanocne jajo marcepanowe

Dodane przez: 2milutka

Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe

Mój pierwszy w życiu mazurek-nowoczesny,...

Mazurek wielkanocny

Dodane przez: RedakcjaPP

Mazurek wielkanocny

Choruję na cukrzycę, więc unikam...

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Mazurek Wielkanocny drożdżowy

Ten mazurek wielkanocny jest łatwy...

Mazurek różany wielkanocny

Dodane przez: weronka6

Mazurek różany wielkanocny

Pyszny, cudnie pachnący, dosyć...

Mazurek kajmakowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Wielkanocny Mazurek kajmakowy

Przepis dostałam od mojej mamy,...

Mazurek

Dodane przez: RedakcjaPP

Wielkanocny mazurek

Uczę matematyki. Mój mąż i 5-letni...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE