Mazurek wedlowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy masło, żółtka i śmietanę i zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Dobrze schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy w kształt jajka.
2.Z pozostałego ciasta robimy niewielkie kulki i układamy je wzdłuż brzegu naszego jajka kulki lekko spłaszczamy po bokach a spód nakłuwamy kilka razy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 15-20 minut.
3.Wyjmujemy upieczone ciasto ale piekarnika jeszcze nie wyłączamy zmniejszamy temperaturę do 150st.C. Na upieczony spód układamy w dowolny sposób kostki mlecznej czekolady Toffi i wstawiamy całość na około 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika żeby czekolada się lekko roztopiła. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy żeby ostygło.
4. Krem:
Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i roztopioną gorzką czekoladę. Przekładamy go do rękawa cukierniczego z założoną końcówką do robienia różyczek.
Ciasto dekorujemy wiórkami z gorzkiej czekolady i różyczkami z kremu.
Porady
Zamiast czekolady mlecznej Toffi można użyć innej nadziewanej czekolady E.Wedel.
Komentarze