REKLAMA

Mazurek w wersji ptasie mleczko z wiosennym pejzażem

wyświetlono: 532 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 1

"Dalej szły słodkie mazurki, jak kwadratowe kobierczyki, przybrane w lukier, mak kolorowy i agrest smażony." Ze wspomnień Zygmunta Glogera.

opublikowany: 03.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 9 osób
  • 45 min
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt piekłam w prostokątnym rancie o wymiarach 36x19 cm.
    Zielony biszkopt:
    2jajka
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej typ 405
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    1 łyżka herbaty matcha
    1łyżka oleju o neutralnym zapachu
    1 łyżka mleka
    na czubek łyżeczki proszku do pieczenia Bio
    na czubek łyżeczki cream of tartar
    szczypta soli
    zapach pomarańczowy

    Ptasie mleczko:
    200 g masła o temperaturze pokojowej
    120 ml zagęszczonego mleka słodzonego o temperaturze pokojowej( u mnie domowe)
    240 g białek
    1 łyżeczka cream of tartar
    180ml soku pomarańczowego ( wyciśniętego z około 3 pomarańczy)+łyżka soku cytrynowego
    480 g cukru
    3 opakowania po 10 g żelatyny w listkach
    Dekoracja:
    barwniki spożywcze: zielony, żółty, fioletowy, różowy, niebieski
    woreczki cukiernicze i tylki: mała róża nr 104,chryzantema nr81, trawka 133, okrągła nr4, mała gwiazdka nr 24
    pędzelek cukierniczy i kilka kropli alkoholu
Ocena:

(średnia 5 z 29 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Jak zrobić Mazurek w wersji ptasie mleczko z wiosennym pejzażem?
Sposób przygotowania:

  • mazurek 1. Przygotowujemy składniki do sporządzenia zielonego biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. W przesiewaczu umieszczamy mąkę pszenną, skrobię i proszek do pieczenia.
    Do białek oddzielonych od żółtek, dodajemy cream of tartar, szczyptę soli ubijamy pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększamy obroty i stopniowo wsypujemy cukier. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany, następnie ciągle miksując dodajemy po jednym z 2 żółtek. Teraz przesiewamy mąkę pszenną ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Łopatką dokładnie mieszamy. Wlewamy matchę wymieszaną z olejem i mlekiem, oraz dodajemy aromat. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w rancie- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
    Biszkopt pieczemy około 20 - minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzamy patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
    Biszkopt studzimy w rancie na kratce kuchennej.
    Zimny biszkopt wyjmujemy z rantu.
  • mazurek 2. Ptasie mleczko:
    Z pomarańczy wyciskamy sok, przecedzamy przez sitko i odmierzamy 180 ml dodajemy sok cytrynowy, mieszamy.
    Żelatynę moczymy w zimnej wodzie minimum 7 minut.
    Masło o temperaturze pokojowej miksujemy do zbielenia. Ciągle miksując stopniowo dodajemy skondensowane mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego puszystego kremu.
    Z cukru i soku pomarańczowego gotujemy syrop. Cały czas pilnujemy gotującego się syropu, żeby nie wykipiał.
    Syrop gotujemy do temperatury 120°C.
    W czasie gotowania syropu w dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijamy na sztywno białka z solą i cream of tartar.
    Do ubitych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący syrop. Po wylaniu całego syropu miksujemy 30 sekund. Wyłączamy robot i odkładamy 10łyżek białego( gorącego kremu).
    Ponownie włączamy robot na szybkie obroty i miksując dodajemy osączoną z wody żelatynę. Miksujemy 1 minutę, aby żelatyna połączyła się z bezą. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce kremu maślanego . Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • mazurek 3. Mazurek składamy w rancie.
    Zielony biszkopt umieszczamy w rancie, wylewamy ptasie mleczko i wyrównujemy powierzchnię. Mazurek owijamy folią spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce ( na około 2 godziny).Schłodzony mazurek wyjmujemy z rantu.

    Na białym ptasim mleczku pędzelkiem, zielonym i żółtym barwnikiem rozcieńczonym w alkoholu malujemy tło.
    4 łyżki kremu barwimy na zielono i tylką do róż bezpośrednio na cieście wykonujemy długie liście, okrągłą tylką wykonujemy bazę pod kwiaty i tylką 133 trawkę.
  • mazurek 4. Łyżkę kremu barwimy na różowo, 2 łyżki na niebiesko, łyżkę na fioletowo, łyżkę na różowo i resztę na żółto.
    Tylką chryzantema wykonujemy fioletowe i różowe kwiatki, a tylką mała gwiazdka drobne kwiatuszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ania1408 Ania1408

Ptasie mleczko

Najpierw przygotowywała je moja mama, teraz przyszła kolej na mnie.

kategoria: ptasie mleczko Desery lody galaretki opublikowany: 16.07.2013 | wyświetlono: 22094 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: groszeksnk groszeksnk

Ptasie mleczko

Przepis dostałam od koleżanki, bardzo łatwy w wykonaniu a jaki pyszny!

kategoria: ptasie mleczko Desery opublikowany: 15.05.2013 | wyświetlono: 21821 Książki kucharskie: 29 | Polecenia: 0
Dodane przez: Karina253

Ptasie mleczko

Puszyste ,delikatne i proste w przygotowaniu :)

kategoria: Desery biszkopty galaretki opublikowany: 01.09.2013 | wyświetlono: 3438 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: aaagnieszka888 aaagnieszka888

Ptasie mleczko

bardzo dobre ciasto polecam

kategoria: Ciasta ptasie mleczko Desery opublikowany: 12.01.2014 | wyświetlono: 4870 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE