Mazurek tropikalny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Upiekłam go na rodzinne przyjęcie. Przepis mam od mamy, ale nieco zmodyfikowałam.

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    kostka margaryny
    łyżeczka proszku do piecz.
    3 jajka
    słoik dżemu ananasowego
    duża puszka ananasa w plastrach
    pomarańcza
    20 dag daktyli
    3 łyżeczki żelatyny
    łyżka cukru
    polewa czekoladowa
    owoce i wiórki kokosowe do dekoracji

Mazurek tropikalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy roztopioną i ostudzoną margarynę i mąkę
    z proszkiem. Pieczemy w blasze (23 x 31 cm) ok. 50 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na pół. Placki smarujemy dżemem.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości syropu z ananasów. Pomarańczę obieramy i z ananasem drobno kroimy. Mieszamy z posiekanymi daktylami i cukrem. Miksujemy z żelatyną i pozostałym syropem z ananasa. Stężałą masą przekładamy ciasto. Wierzch dekorujemy polewą i owocami, posypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy