Mazurek śmietankowy

  • wyświetlono: 1138 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mazurek z pomadą śmietankowo-czekoladową

  • 60min

Składniki

20 dag mąki krupczatki
10 dag masła
2 żółtka
5 dag cukru
Pomada: pół szklanki śmietany 30%
20 dag cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek śmietankowy

  • 1. Mąkę przesiać. Następnie posiekać z masłem. Dodać żółtka i cukier. Zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować. Włożyć do formy na mazurka. Piec 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
    Pomada: Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier. Wymieszać. Gotować na małym ogniu. Od momentu wrzenia ciągle mieszać przez 10 minut. Zdjąć z ognia. Utrzeć szybko drewnianą łyżką. Wylać na ciasto.

Porady

Do części pomady można dodać pół łyżeczki kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoMazurkiśmietankowy

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek truskawkowy

Dodane przez: programistapogodzinach

Mazurek truskawkowy

Święta już za tydzień, znudziły...

Mazurek bakaliowy

Dodane przez: Megg

Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy idealny na świąteczny...

Mazurek makowy

Dodane przez: Gaita

Mazurek makowy

Świąteczny mazurek według przepisu...

Mazurek kajmakowy

Dodane przez: Ola1984

Mazurek kajmakowy

Nie ma świąt bez mazurka. Mój jest...

Tarta Lion

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Mazurek Lion

Mazurek Lion to świetne połączenie...

Mazurek wielkanocny

Dodane przez: Krystyna32

Mazurek wielkanocny

Prosty do przygotowania i pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE