Mazurek śmietankowy

4.51 (198 ocen)

  • 60 min

Mazurek z pomadą śmietankowo-czekoladową

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dag mąki krupczatki
    10 dag masła
    2 żółtka
    5 dag cukru
    Pomada: pół szklanki śmietany 30%
    20 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Następnie posiekać z masłem. Dodać żółtka i cukier. Zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować. Włożyć do formy na mazurka. Piec 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
    Pomada: Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier. Wymieszać. Gotować na małym ogniu. Od momentu wrzenia ciągle mieszać przez 10 minut. Zdjąć z ognia. Utrzeć szybko drewnianą łyżką. Wylać na ciasto.

Porady

Do części pomady można dodać pół łyżeczki kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować