Mazurek „śliwka w czekoladzie”

  • wyświetlono: 961 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ten mazurek będzie smaczniejszy, jeśli przygotujemy go przynajmniej dzień wcześniej, a możemy go przygotować nawet dwa lub trzy dni przed Świętami. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.

anemon
  • 10 porcje
  • Łatwy

Składniki

CIASTO KTUCHE UCIERANE:
mąka pszenna - 230 g
mąka ziemniaczana - 115 g
masło - 115 g
cukier puder - 70 g

MASA:
śmietana słodka 18% - 2 szk.
cukier - 1 szk.
czekolada gorzka - 60 g
śliwki suszone - 200 g
migdały blanszowane - 50 g
brzoskwinie suszone - 50 g

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek „śliwka w czekoladzie”

  • Mazurek "śliwka w czekoladzie"1. CIASTO KRUCHE UCIERANE: miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.
  • Mazurek "śliwka w czekoladzie"2. Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne rant z ciasta. Nakłuwamy widelcem ciasto, wkładamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190* C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.
  • Mazurek "śliwka w czekoladzie"3. Brzoskwinie i śliwki kroimy na małe kawałki, orzechy i migdały grubo siekamy /część bakalii zostawiamy do dekoracji/.
  • 4. MASA: śmietanę i cukier wlewamy do rondelka z grubym dnem i początkowo na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy, również na niezbyt dużym ogniu i również często mieszając. Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję / kropla masy wylana na talerzyk szybko zastyga**/, wyłączamy palnik, a do rondelka wkładamy połamaną na cząstki czekoladę. Energicznie mieszając doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy wcześniej przygotowane bakalie, wszystko mieszamy i jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy bakaliami.
  • 5. *z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki
    **u mnie trwało to ok. 30 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaWielkanocMazurkibakaliemazurek wielkanocnyświętawiosnaśliwki suszonekuchnia polskana kruchym spodzieciasto_wielkanocnemazurek czekoladowymasa kajmakowo-czekoladowa

Komentarze

Podobne przepisy

śliwki w czekoladzie

Dodane przez: Natalia Jaśkowiak

Śliwki w czekoladzie

Smakuje jak popularne słodycze

Śliwki w czekoladzie

Dodane przez: RedakcjaPP

Śliwki w czekoladzie

Śliwki przygotowuję na większe...

ŚLIWKOWIEC

Dodane przez: tita

ŚLIWKA w CZEKOLADZIE

PRZEPYSZNE CIASTO NA WIELKIE ŚWIĘTO

Marcepanowe śliwki w czekoladzie

Dodane przez: judik

Marcepanowe śliwki w czekoladzie

Idealne na świąteczną słodką przekąską,...

babeczki

Dodane przez: polcia

Babeczki "Śliwka w czekoladzie"

Zrobiłam je dla przyjaciółki na...

placek śliwka w czekoladzie

Dodane przez: mango19420

placek śliwka w czekoladzie

placek robi się bardzo szybko jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE