Ten mazurek będzie smaczniejszy, jeśli przygotujemy go przynajmniej dzień wcześniej, a możemy go przygotować nawet dwa lub trzy dni przed Świętami. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO KTUCHE UCIERANE:
mąka pszenna - 230 g
mąka ziemniaczana - 115 g
masło - 115 g
cukier puder - 70 g
MASA:
śmietana słodka 18% - 2 szk.
cukier - 1 szk.
czekolada gorzka - 60 g
śliwki suszone - 200 g
migdały blanszowane - 50 g
brzoskwinie suszone - 50 g
Mazurek „śliwka w czekoladzie” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE UCIERANE: miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.
2.Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne rant z ciasta. Nakłuwamy widelcem ciasto, wkładamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190* C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.
3.Brzoskwinie i śliwki kroimy na małe kawałki, orzechy i migdały grubo siekamy /część bakalii zostawiamy do dekoracji/.
4.MASA: śmietanę i cukier wlewamy do rondelka z grubym dnem i początkowo na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy, również na niezbyt dużym ogniu i również często mieszając. Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję / kropla masy wylana na talerzyk szybko zastyga**/, wyłączamy palnik, a do rondelka wkładamy połamaną na cząstki czekoladę. Energicznie mieszając doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy wcześniej przygotowane bakalie, wszystko mieszamy i jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy bakaliami.
5.*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki
**u mnie trwało to ok. 30 minut.
Komentarze