Mazurek serowo-kajmakowy na herbatnikach

4.46 (189 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mazurek inaczej, taki trochę inny, wersja dla dla zapracowanych. Zamiast ciasta herbatniki. I do tego masa z serków, masy kajmakowej. Do dekoracji oczywiści migdały i rodzynki.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    5 paczek mini herbatników(5x70 g)
    1 puszka masy kajmakowej
    1 opakowanie serka mascarpone(250 g)
    ½ kg serka z wiaderka do serników
    ½ szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 płaskie łyżki żelatyny
    Migdały i rodzynki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.46 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak Herbaty

Mazurek serowo-kajmakowy na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: serki wymieszaj na jednolitą masę z cukrami, dodaj ½ puszki gotowej masy kajmakowej, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie w ½ szklanki, lekko przestudzoną dodać do masy serowo kajmakowej, wymieszać delikatnie na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia ułożyć jedną warstwę herbatników, wylać część masy serowo kajmakowej. Przykryć herbatnikami, lekko docisnąć. Układać tak 5 warstw. Schłodzić w lodówce. Na wierzch rozlać pozostałą masę kajmakową. Udekorować pozostałym serkiem, połówkami migdałów i rodzynkami, ponownie schłodzić.

Porady

1. Ciasto jest dobre następnego dnia, gdy herbatniki delikatnie nawilgną masą serowo kajmakową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować