Nadchodzące święta chyba będą zdominowane przez kwiatowe mazurki :) Dzisiaj dość klasyczna wersja kwiatowego mazurka - mazurek różany, dostosowana do potrzeb osób an diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki na kruchy spód:
75 g. mąki kukurydzianej
50 g. mąki ryżowej
50 g. mąki z tapioki
1 żółtko
100 g. zimnego masła roślinnego
1/2 łyżki mleka roślinnego
szczypta soli
Składniki na różane wypełnienie:
ok. 170 g. konfitury z płatków róży
1 żółtko
1 łyżeczka ksylitolu
Mazurek różany (bez glutenu i mleka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.(1). Ciasto:
Suche składniki mieszamy, dodajemy żółtko oraz pokrojone, zimne masło. Mieszamy mikserem, bądź wyrabiamy ręcznie. Formujemy kulę, którą owijamy folią aluminiową i umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy formę, w której będziemy piec ciasto (ja korzystałam z formy o wymiarach ok. 27x20 cm.). Następnie schłodzone ciasto kładziemy na papier z odrysowaną formą i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Cześć ciasta ma być poza odrysowanym fragmentem - zrobimy z niego ranty mazurka. Tak przygotowane ciasto przekładamy razem z papierem, do docelowej formy. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w 200°C przez ok. 20 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni.
(2). Wypełnienie różane:
Konfiturę z płatków róży wykładamy na ostudzony spód mazurka, ma dokładnie zakrywać ciasto, gołe pozostawiamy tylko ranty.
Żółtko ubijamy wraz z ksylitolem na puszystą masę, którą następnie polewamy konfiturę różaną. Tak przygotowanego mazurka pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut w 180°C.
Komentarze